Geography Trivia For Kids: U.S. Cities, States

These geography trivia questions for kids will put their knowledge of the United States to the test. Quiz them on car rides, at dinner time, or whenever you have a few extra minutes in the classroom.

Children will learn about cities and states with these unique questions. Clues and hints are sprinkled in with each question, enough to stir a child’s curiosity to find out more.

There are 27 questions in all. Most of the children we tested scored less than 20 on this riddle quiz. See how well your students know their geography!

Geography for kids image

Fun Geography Trivia Questions

1.) I’m the city noted for being the birthplace of jazz and throwing a big Mardi Gras celebration. What city am I?
ANSWER: New Orleans

New Jersey trivia image

2.) While The Statue of Liberty is frequently associated with New York, it actually calls me, the “Garden State,” home? What state am I?
ANSWER: New Jersey

3.) I’m the home of Fenway Park, the Freedom Trail, and one of the better-known marathons in the world. What city am I?
ANSWER: Boston

What city am I?

4.) I’m a city noted for some 200 fountains (only Rome has more), the best BBQ, and of the Negro League Baseball Museum. Our Monarchs team fielded players like Satchel Paige, Buck O’Neil, and Jackie Robinson. What city am I?
ANSWER: Kansas City

5.) I’m the largest gold producing state in the U.S., but I’m nicknamed the “Silver State.” You don’t want to bet against me. What state am I?
ANSWER: Nevada

New Mexico image

6.) My capital city, Santa Fe, is the highest in the country and was founded 10 years before the Pilgrims landed at Plymouth Rock. What state am I?
ANSWER: New Mexico

Know Your Cities and States

7.) I’m a city where an interesting type of chili is served. It includes cinnamon and chocolate served on spaghetti. Here’s a hint for you: the state that I’m in begins and ends with the letter “O.” What city am I?
ANSWER: Cincinnati, Ohio.

Geography trivia visual

8.) I’m the city that’s the birthplace of the Ferris Wheel and the third largest in the U.S. in terms of population. My nickname suggests I’d be a great city to fly a kite in. What city am I?
ANSWER: Chicago – The Windy City.

9.) I have more coastline than all the other 49 state put together. Yes, I’m that big. What state am I?
ANSWER: Alaska

10.) I’m the original capital of the United States and I’m noted for being the home of a famous bell. Although, it’s cracked. What city am I?
ANSWER: Philadelphia, Pennsylvania

How well do you know children’s book animals? Take the test!

Do You Know Your Geography?

Minnesota image

11.) I’m the state where Prince, Bob Dylan, and Judy Garland were born. With my cold weather, you might say we have a “Viking” spirit here. What state am I?
ANSWER: Minnesota

12.) I’m the city whose nickname, “Motor City,” references our chief export: automobiles. And, Motown Records got its start here. We’re the biggest city where some Canadians have to drive north to get here. What city am I?
ANSWER: Detroit

Geography Trivia Questions for Kids

Geography trivia questions

13.) I’m known as the Emerald City for my lush forests. The Space Needle calls my city home. What city am I?
ANSWER: Seattle, Washington

14.) I’m the number one state for producing potatoes. I have some 3,100 miles of rivers within my borders – the most of any state. What state am I?
ANSWER: Idaho

15.) With over 38 million people, I’m the most populous state in the union. Texas and Florida are numbers two and three. What state am I?
ANSWER: California

Fun Facts About U.S. Cities and States

16.) Because I’m 5,280 feet above sea level, I’m referred to as “The Mile High City.” What city am I?
ANSWER: Denver, Colorado

17.) My boundaries include 400 churches and I was the city to have the first public college, the first golf club, and the first museum. I was named after King Charles II. What city am I?
ANSWER: Charleston, South Carolina

Hollywood image

18.) The film industry headed west to me to escape many protective film patents held by Thomas Edison? Nowadays, one of my most iconic symbols is a sign. What city am I?
ANSWER: Hollywood, California

The U.S. Geography Quiz

19.) You won’t see a billboard here because they’re outlawed. But, Hollywood love us. We provided the filming location for Pirates of the Caribbean, Jurassic Park, and Jumanji. Oh, and here’s a fun fact: you can mail a coconut from here. What state am I?
ANSWER: Hawaii

20.) My state flag has a beaver on its back. The most famous trail extending 2,000 miles long take settlers to the west ends in my state. What state am I?
ANSWER: Oregon

21.) Ben and Jerry’s ice cream began here at a gas station in Burlington. In the U.S., I’m the honorary home of maple syrup. My name comes from the French and means “green mountains.” What state am I?
ANSWER: Vermont

Memphis geography trivia image

22.) Graceland, the home of Elvis Presley, is located within my confines. It’s the second most visited house after the White House. W.C. Handy wrote a song about me that helped establish me as “The Home of the Blues.” What city am I?
ANSWER: Memphis, Tennessee

23.) My city name is also the first word heard from the moon. I’m also the city that featured the first dome stadium, The Astrodome. What city am I?
ANSWER: Houston, Texas

Test Your Geography Knowledge

24.) I’m the country’s top producer of peanuts, pecans, and Vidalia onions. But, I’m probably best known for my peaches. What state am I?
ANSWER: Georgia

25.) The Grand Ole Opry, the world’s longest-running live music radio show calls me home. What city am I?
ANSWER: Nashville, Tennessee

26.) Larry Bird, David Letterman and Michael Jackson were born here. The first professional basketball game was played here and the inspiration for the movie Hoosiers came from here. What state am I?
ANSWER: Indiana

27.) That big hole they call the Grand Canyon is here. The saguaro cactus blossom is my official state flower. What state am I?
ANSWER: Arizona


Your Geography Trivia Score

Add up your children’s correct answers to see if they achieved a “20” score. If they did, well done! (Remember, if at first you don’t succeed, try again.) And be sure look for more riddle quizzes on ListCaboodle coming soon.

By Greg Johnson and Mike O’Halloran | Published 3/10/2021

Greg and Mike are the co-founders of ListCaboodle.

Encore

You’re on the Geography Trivia for Kids page.

You might also like:

Famous Women Riddles for Kids

Math Riddles for Kids

Science Riddle for Kids

buy modafinil online where to buy modafinil