Yellowstone Quiz For Kids

Try your knowledge of America’s first National Park with this Yellowstone Quiz for Kids!

Yellowstone National Park is known for its abundant wildlife and its many geothermal features including the most famous geyser in the world — Old Faithful. Its many geographical features include mountains, lakes, canyons, and rivers.

Yellowstone Quiz for kids

Take the Yellowstone Quiz for Kids

Have your kids take the Yellowstone National Park Quiz to test their knowledge and learn more about this amazing park.

1.) True or False: Yellowstone Park was the first national park in the United States.

ANSWER: True.

2.) Which president signed the Yellowstone National Park Protection Act into law?

a) Abraham Lincoln
b) Ulysses S. Grant
c) Theodore Roosevelt
d) Franklin D. Roosevelt

ANSWER: b) Ulysses S. Grant.

Old Faithful question

3.) How many times per day does Old Faithful erupt?

a) About four times
b) About 10 times
c) About 15 times
d) About 20 times

ANSWER: d) About 20 times per day. It can be predicted within a 10-minute variation with a 90% confidence level.

See Tricky Number Sequence Puzzles.

4.) How high does Old Faithful water shoot?

a) Over 50 feet high
b) Over 100 feet high
c) Over 180 feet high
d) Over 250 feet high

ANSWER: c) The naturally-occurring geyser reaches over 180 feet in height.

Grizzly bear question

5.) What is the biggest land predator at Yellowstone National Park?

ANSWER: The Grizzly Bear.

6.) Name seven predators of elk at Yellowstone?

(You get one point for each correct answer.)

ANSWER: Grizzly bears, wolves, black bears, coyotes, mountain lions, man, and weather.

Try this fun pop culture and math quiz for kids.

7.) How many bison call Yellowstone Park home?

a) More than 500
b) More than 1,000
c) More than 3,000
d) More than 5,000

ANSWER: d) More than 5,000 bison typically roam the Park.

8.) True or False: Yellowstone Park is larger than the state of Rhode Island.

ANSWER: True. It’s actually bigger than Rhode Island and Delaware combined with some 3,472 square miles.

Waterfalls at Yellowstone question

9.) How many waterfalls can be found at Yellowstone Park?

a) About 120
b) About 265
c) About 290
d) About 370

ANSWER: c) There are about 290 waterfalls in Yellowstone Park.

10.) True or False: One of the biggest active volcanoes lies beneath Yellowstone Park.

ANSWER: True. Although it has been some 70,000 years since the last lava flow.

11.) How much does a big male bison weigh?

(The closest answer wins.)

ANSWER: A male bison weighs about 2,000 pounds.

12.) How fast can a bison run?

a) 15 MPH
b) 20 MPH
c) 30 MPH
d) 35 MPH

ANSWER: 35 MPH, which is faster than any human.

13.) Have bison always lived at Yellowstone Park since prehistoric times? Yes or No?

ANSWER: Yes. Yellowstone Park is the only place in the U.S. where bison have lived continuously since prehistoric times.

14.) Can you name the three states in which Yellowstone Park is situated?

(You get one point for each correct answer.)

ANSWER: Wyoming, Montana, and Idaho.

15.) About what percentage of the Park is located in Wyoming?

a) About 50%
b) About 70%
c) About 80%
d) About 90%

ANSWER: About 96% of Yellowstone Park is located in the state of Wyoming.

Yellowstone quiz for kids Lodgepole Pine question

16.) What is the most prevalent type of tree in Yellowstone Park?

a) Lodgepole Pine
b) Oak
c) Rocky Mountain Douglas Fir
d) Quaking Aspen

ANSWER: a) You’ll find that the forests in Yellowstone are made up mostly of Lodgepole Pine.

17.) How many park entrances are there to Yellowstone National Park?

a) 5
b) 27
c) 52
d) 77

ANSWER: There are just five park entrances.


YELLOWSTONE QUIZ ANSWER KEY:

There are 25 possible points in the Yellowstone Quiz.

20 – 25 Points: You’re a genius!
15 – 19 points: Park Ranger material.
10 – 14 Points: Good student.
5 – 9 Points: Time for a visit to Yellowstone Park to learn more.
Less than 5 points: Time to take the test again.


By Mike O’Halloran and Greg Johnson

Mike and Greg are co-founders of ListCaboodle.

Check out these other fun quizzes for kids:

Mississippi River Quiz

Grand Canyon Quiz For Kids

Great Lakes Quiz

buy modafinil online where to buy modafinil