Great Lakes Quiz for Kids

A Great Lakes Quiz to test your knowledge of these freshwater lakes on or near the Canada/U.S. border? Ok, we’ll give it a go.

Along the way, you might learn a thing or two about the importance of these lakes that connect to the Atlantic Ocean via the Saint Lawrence River.

The Great Lakes Quiz for kids

Take the Great Lakes Quiz for Kids Challenge!

Are your pencils ready? Let’s begin.

Can you name all five Great Lakes?

1. Can you name all five Great Lakes? If I told you “HOMES” is a good way to remember, would that help?

ANSWER: Huron, Ontario, Michigan, Erie, and Superior. Hint: The mnemonic device to remember is “HOMES.”

2. What is the biggest of the Great Lakes?

a.) Lake Michigan
b.) Lake Erie
c.) Lake Huron
d.) Lake Superior

ANSWER: d.) Lake Superior is the world’s largest freshwater lake and the biggest of the Great Lakes. It is 350 miles wide and 160 miles long. It has an average depth of 500 feet.

Driving the Great Lakes image

3. How many miles of driving does it take to circle the Great Lakes?

a.) 1,200 miles
b.) 3,350 miles
c.) 6,500 miles
d.) 8,200 miles

ANSWER: c.) 6,500 miles. The circle tour of the Great Lakes was established in 1988.

4. How many islands are there in the Great Lakes?

a.) Over 5,000 islands
b.) Over 15,000 islands
c.) Over 30,000 islands
d.) Over 35,000 islands

ANSWER: d.) The Great Lakes contain more than 35,000 islands. The largest island is Manitoulin in Lake Huron. It has a population of over 12,000 people.

Great Lakes fish species

5. What is the largest species of fish found in the Great Lakes?

a.) Lake Sturgeon
b.) Herring
c.) Muskie
d.) Catfish

ANSWER: a.) Lake Sturgeon. Lake Sturgeons can weigh over 200 lbs.

6. True or False: Waves of 40 feet in height have been recorded on Lake Superior.

ANSWER: True.

Lake Michigan is no slouch either with 23 feet waves.

How big is Lake Superior?

7. True or False: Lake Ontario, Lake Erie, Lake Huron, and Lake Michigan would all fit inside Lake Superior.

ANSWER: True.

8. True or False: It takes about five years for the water in Lake Superior to replace itself.

ANSWER: False. It takes about two centuries which is 200 years!

Lake Michigan question

9. Which Great Lake is entirely within the borders of the United States?

a.) Lake Huron
b.) Lake Michigan
c.) Lake Erie
d.) Lake Superior

ANSWER: Lake Michigan.

10. True or False: Massachusetts borders one of the Great Lakes.

ANSWER: False. The following states border at least one Great Lakes: Ohio, Michigan, New York, Pennsylvania, Illinois, Indiana, and Wisconsin.

The world's freshwater supply

11. About what percentage of the world’s freshwater supply does Lake Superior contain?

a.) One percent
b.) Two percent
c.) Five percent
d.) 10 percent

ANSWER: 10 percent. It covers an area of 31,700 square miles. It’s estimated that it would take 551 billion gallons to raise the lake’s water level one inch.

12. Why do few people swim in Lake Superior?

a.) Restrictive swimming laws
b.) Saltwater
c.) Ferocious piranhas
d.) The water is too cold

ANSWER: d.) It’s too cold! The average water temperature is between 36 and 39 degrees Fahrenheit.

Test Results

Determine how many correct answers you had on the Great Lakes Quiz and compare it to our key below.

9 – 12 Correct: You earned your Great Lakes Expert badge. Congratulations!

6 – 8 Correct: Good knowledge, or you’re a good guesser.

3 – 5 Correct: Keep studying. Rome wasn’t built in a day.

0 – 2 Correct: So, you had a bad day? Shake it off. It’s now how you start, but how you finish!

A closing question for you to consider: Some of the captains on ships refer to the Great Lakes as inward seas because they have the majestic qualities of seas. How do you think the Great Lakes are like seas?

By Greg Johnson and Mike O’Halloran

Greg and Mike are cofounders of ListCaboodle.

You might like:

Mississippi River Quiz

Geography Trivia For Kids

Tiger Fun Facts and Trivia